Fietsen Steenssens, fietsenkliniek van het Waasland

"Ciske Pan"

Frans Steenssens, in de volksmond beter bekend als "Ciske Pan", was jarenlang de mechanicien van het Wase wielerleven, en zijn faam reikte tot ver buiten de landgrenzen. Frans Steenssens werd op 6 oktober 1916 geboren, als jongste zoon uit een landbouwersgezin van 9 kinderen in "den Beestenhoek" in Bazel. Jarenlang had Frans gewerkt in de draadfabriek in Hemiksem, tot op een bepaald moment in 1956 het noodlot toesloeg: hij werd getroffen door een loodziekte die zijn zenuwstel en longen danig aantastten. De dokters raadden Frans aan één of andere rustige hobby te zoeken om zijn lichaam rust te gunnen. Frans of beter "Ciske Pan" (een bijnaam langs moeders zijde) begon voor vrienden en kennissen fietsen op te knappen en te herstellen. Alles kwam in een stroomversnelling toen zijn zoon Stany besloot om wielrenner te worden. Ciske leerde het wielermilieu van nabij kennen en bekwaamde zich steeds verder in de fietsmechaniek.

Ciske Pan
Frans Steenssens, alias Ciske Pan (2e van rechts)

Ongelukkig genoeg was de wielercarrière van Stany maar van korte duur: nog voor de eerste overwinning kwam hij zwaar ten val, met een driedubbele bekkenbreuk tot gevolg. Toch bleven vader en zoon niet bij de pakken zitten: Ciske, die reeds een reputatie als ware fietsenspecialist had opgebouwd, bouwde samen met Stany hun zaak uit tot een ware "fietsenkliniek", met vele beroemde namen onder hun cliënteel (zoals Ronny en Arthur Van De Vyver, José De Cauwer, Marino Basso,…). Vele wielertoeristen en streekrenners brachten hun fiets naar het huis Ciske Pan, wetend dat hun materiaal in de beste handen verkeerde. Voor Ciske was er geen onderscheid in zijn cliënteel: of het nu een wielertoerist was of een bekende naam in het wielermilieu, iedereen was gelijk en kreeg dezelfde service toebedeeld.

Fietsen Steenssens, anno 2013-...

Heden ten dage wordt de fietsenwinkel gerund door Andy Steenssens en zijn vrouw Sandra Bolsens. Met dezelfde passie als Ciske Pan zijn zij bereid op alle wensen en verzuchtingen van hun klanten in te gaan, om een zo vlekkeloos mogelijke service te bieden. Op deze manier blijft de geest achter "Ciske´s fietsenkliniek" heden ten dage nog steeds voortbestaan.